GPON NEDİR? GPON KLASİK ETHERNETE KARŞI
Son yıllarda adından sıkça söz ettiren Pasif optik network yada daha iyi bilinen adıyla GPON tam olarak nedir? Genişbant sektöründe yakaladığı başarısıyla Bildiğimiz klasik Ethernet sistemine de rakip olabilir mi?
Pasif optik network; verinin,tek bir optik fiber üzerinden pasif ayırıcılar kullanarak çok sayıda noktaya iletildiği,noktadan çoklu noktaya mimarisi ile çalışan bir network sistemine verilen addır.
GPON ise; pasif optik network sistemlerin,2.5 gigabit download seviyelerine ulaşan bant genişliğiyle birlikte yönetim ve güvenlik açısından da günümüzde en gelişmiş ve standartlaşmış versiyonudur.İsmi de buradan gelir zaten. Gigabit Pasif Optik Network.
Sahip olduğu yüksek bant genişliği,mesafe ve maliyet avantajı gibi daha birçok artısıyla genişbant sektöründe şimdiden zirveye yerleşti.ADSL ,WDSL,DOCSIS gibi bakır altyapı üzerinden hizmet veren İnternet servis sağlayıcı firmalar, artık altyapı yatırımlarını fiber optik kablolara,başka bir ifadeyle de pasif optik networklere yönelttiler.
WAN networklerde yakaladığı başarısının ardından GPON, gözünü daha yükseklere LAN olarak adlandırılan lokal networklerdeki ethernet ağlara dikti.POLAN kısaltmasıyla bilinen bu yeni nesil network sistemi oteller,hastaneler,ofisler ve kamu binaları gibi orta ve büyük ölçekli yerel ağlarda yaygınlaşmaya başladı.Hatta maliyetlerinin gitgide düşmesiyle son yıllarda nispeten daha küçük yerel ağlarda da tercih edilir hale geldiler.
Peki gerçektende fiber optik bir network sistemi olan GPON,bakır tabanlı ve cat6 kabloları üzerinden inşa edilen bildiğimiz Ethernet sistemine yerel ağlarda alternatif olabilir mi? Hep birlikte göz atalım.
SİSTEM MİMARİSİ (GPON VS ETHERNET)
Bu sorunun cevabı öncelikle her iki networkün mimarisinde saklıdır.Klasik bakır tabanlı ethernet ağlarda merkezde yönetilebilir bir network switch yer alırken,GPON’da yine yönetilebilir bir switch özelliği taşıyan Optical Line Terminal yer alır.Ethernet ağlarda dağıtım; saha,koridor yada kat aralarında bulunan kenar switchler üzerinden yapılırken,GPON’da ise dağıtım aynı noktalarda pasif ayırıcılar ile sağlanır ki iki sistem arasındaki farklar tam da bu noktada başlar.
Kenar switchler elektronik aygıtlardır.Enerjiye ihtiyaç duyarlar.Ayrıca belli sıcaklıklarda tutulmaları başka bir ifadeyle de soğutulmaları gerekir.Aksi takdirde özellikle kötü ortam koşullarında performansları düşebilir,sıklıkla sorun çıkarabilir yada tamamen bozulabilirler.
Pasif ayırıcıların içinde ise sadece ışığı çeşitli sayılarda bölen bir prizma yer alır.Enerji ihtiyaçları da yoktur.Elektronik bileşenleri olmadığı için kenar switchler gibi sıcaklık yada nem gibi kötü ortam koşullarından etkilenmezler.Adındaki pasif ifadesi de zaten sahada aktif bir cihaza sahip olmamasından ileri gelir.
Sahadaki dağıtım açısından GPON’un gerçekten de tartışmasız bir üstünlüğü vardır.
Ethernet ağlarda kenar switchlerden sonra herhangi bir arabirim bulunmaz.Switchlerden yola çıkan cat6 kablolar network cihazlara bağlanır ve ağ sonlanmış olur.
Fakat GPON’da pasif ayırıcılardan bölünerek geçen fiber optik kablo uçlarda ONT yada ONU lar ile sonlandırılır.Bu noktadan sonrası ise bildiğimiz bakır Ethernet ağıdır.GPON Ont’lerin kullanım amaçlarına göre çok sayıda çeşidi olmakla birlikte genel olarak görünümleri optik girişe sahip bir modem gibidir.Eğer GPON internet kullanıcısıysanız evinizde kullandığınız GPON ONT’den başka bir şey değildir.
Uçlarda herhangi bir arabirim barındırmaması açısından klasik Ethernet ağları GPON’a göre daha avantajlı görünür.’’Görünür’’ diyoruz çünkü günümüzde Ethernet ağları cat6 kabloların bilgisayarlara ulaştırılmasından ibaret değildir.Kablosuz ağ,IP telefonlar,IP güvenlik kameraları,kartlı geşiş sistemleri,bina yönetim sistemleri hatta televizyon yayınları dahi artık yerel ağların içinde yer alırlar.
KABLOSUZ AĞ (WI-FI)
Kablosuz ağlar yerel networklerin olmazsa olmazı haline geldiler.Ethernet ağlarda kablosuz ağ dağıtımı koridorlara yada ortak noktalara konumlandırılan Access point’ler üzerinden sağlanır.Bu durum access pointlere yakın konumda bulunan kullanıcılar için yüksek çekim kalitesi,uzak yada kapalı alanlarda olanlar için ise düşük çekim kalitesi demektir.Bu sorun Access point sayıları artırılarak çözülebilir fakat ciddi bir mali yük oluşturur.
GPON’da kablosuz ağ kapsama alanı %100 dür.Bunun nedeni uç noktalarda bulunan ONT lerin, kablosuz ağ sinyalleri yayan bir Access point özelliği taşımasıdır.Dolayısıyla koridorlar yada ortak noktalarda Access pointler yer almaz.Çekim kalitesi her oda yada lokasyon için en yüksek seviyededir.
Bu durum açık alanlardaki yerel ağlarda Ethernet için maliyet adına bir artı sayılırken,birbirinden bağımsız oda ve duvarlar ile bölünmüş lokasyonların bulunduğu networklerde GPON lehine büyük bir avantajdır.
TELEFON
Son yıllarda yerel ağlarda sıkça karşılaştığımız IP telefonlar ile devam edelim.IP telefonlar her iki ağ üzerinden de sorunsuzca iletişim sağlarlar.Fakat bazı GPON ONT’lerin içinde gömülü SIP clientler bulunur.Bu sayede GPON’da IP telefonlara ek olarak analog telefon kullanımı imkanı da vardır.Bu noktada;
Neden IP bir telefon santrali üzerinden analog bir telefon kullanılmak istensin ki? diye düşünebilirsiniz.IP telefonlar analog telefonlara göre çok yüksek maliyetlere sahiptir.Bu durum birkaç telefon için göz ardı edilse de 100 lerce telefonun yeraldığı yerel networklerde ciddi bir mali yük oluşturur.Yada mevcut analog telefon santralini IP bir santral ile güncellemek isteyebilirsiniz.Hiç kimse 100 lerce çalışır durumdaki analog telefonunu çöpe atmak istemez.Ayrıca GPON’da her ikisini bir arada kullanım imkanı da vardır.Örneğin bir otel odasında IP telefon,banyosunda ise basit bir analog telefon kullanabilirsiniz.
Bu noktada GPON maliyet ve esneklik açısından Ethernet ağlara göre bir adım öndedir.
BANT GENİŞLİĞİ
Yerel ağlara eklenen herbir network aygıt ilave bant genişliği ihtiyacını artırır.Bant genişliği sıklıkla hız ile karıştırılır fakat her ikisi farklı kavramlardır.Bant genişliği, IP güvenlik kameralarının dahi 4k çözünürlüğe ulaştığı günümüzde yerel networkler için çözülmesi gereken ciddi bir problemdir.
Klasik Ethernet ağları 1 gigabit download ve yine 1 gigabit upload bant genişliğine sahiptir.GPON İse yaklaşık 2.5 gigabit download ve 1.25 gigabit upload seviyeleriyle bu konuda Ethernet ağlardan üstündür.Bant genişliğindeki teorik seviyedeki bu farklar pratikte GPON lehine daha da açılır.Çünkü bakır tabanlı Ethernet ağlar elektromanyetik dalgalar gibi kötü ortam şartlarından etkilenip çoğu zaman teorik değerlere ulaşamazken,Fiber optik altyapı kullanan GPON da ise hemen hemen her koşulda teorik değerlere yakın sonuçlar alınır.
YÖNETİM
Bant genişliği ne kadar yüksek olursa olsun içerisinde 100’lerce network aygıt barındıran bir yerel ağın kendi haline bırakılarak, düzenli bir veri akışı sağlanması elbette beklenemez.Yerel ağların ;sanal ağlar oluşturarak, IP telefonlar gibi anlık data alış verişi yapan aygıtlara çeşitli öncelikler tanınarak, bant genişliği limitleri atanarak ve bunların dışında kalan daha birçok kural ile yönetilmesi gerekir.Her iki sistemde layer2 ve layer3 seviyelerinde yönetim imkanı sunarlar ve birbirlerine karşı çokda bir üstünlük sağlayamazlar.
Fakat GPON’da sahada network switchler yer almadığı için kurallar sadece uçta bulunan ONT ler için yazılır.Bu durum ağ yönetimini oldukça basitleştirir.Örneğin Ethernet ağlarda kullanıcıların odaları değiştiğinde kuralların güncellenmesi hatta switchler üzerinde port değişikliği bile yapılması gerekebilirken,GPON’da hiçbir değişikliğe gerek yoktur.Kullanıcıların mevcut ONT lerini yeni odalarındaki sokete takmaları yeterlidir.Her ONT için ayrı ayrı kural yazmaya da gerek yoktur.Aynı kuralların geçerli olduğu ONT ler gruplandırılarak tek seferde 100’lerce ONT’ye kural yazılabilir.
Ayrıca GPON uçtan uca yönetilen bir ağ olduğu için,uçlarda çalışan ONT lerin online olup olmadıkları çalışma sıcaklıkları,ONT lere ulaşan optik sinyallerin kalitesi hatta ONT ile merkez arasındaki fiber optik kablonun metrajı ve birçok alarm senaryosu gibi ayrıntılı bilgiler OLT ler üzerinden takip edilebilir.
DATA+TELEFON VE TELEVİZYON YAYINLARININ AYNI AĞDA OLMASI (GPON TRIPLE PLAY)
Gelelim Triple Play çözümlere.Bazı yerel ağlarda data ile beraber uydular üzerinden alınan televizyon yayınları yada,internet ve çeşitli kaynaklardan alınan video sinyallerinin de iletilmesi istenir.Özellikle otel, hastane odalarına verilen televizyon yayınları yada çeşitli reklam,tanıtım,güncel haber,hava durumu,döviz bilgileri gibi bilgilerin yer aldığı bilgi ekranları bu duruma örnek olarak verilebilir.Otel yada hastane örneği üzerinden gidelim.Odalara yüksek çözünürlüklü televizyon yayınları verilebilmesi için günümüzde iki farklı method vardır.Bunlar televizyon yayınlarının data üzerinden iletildiği Multicast yapıdaki Otel IP tv sistemi yada kuaksiyel kablolar üzerinden iletim sağlayan ve Broadcast yapıdaki dijital otel tv sistemidir.
Ethernet ve GPON ağların her ikisi de yerel ağlarda multicast protokollere dolayısıyla da Otel IP tv sistemleri için uyumludurlar .Fakat Otel IP tv sistemleri televizyonların yanında ilave IP tv alıcı kutuların bulunduğu pahalı sistemlerdir.Bazı IP tv sistemleri ilave alıcı kutu olmadan da izlenebilir. Fakat bu kez de sistemdeki tüm televizyonların SMART TV olması gerekir ki bu da ayrı bir maliyet demektir.Ayrıca 100’lerce HD tv yayınının ağda yeralması ciddi bant genişiliği problemlerini beraberinde getirir.Bu nedenle genellikle ikinci bir fiziksel ağ ile yerel networkden ayrılırlar.
Fakat dijital otel tv sistemleri kuaksiyel kablo başka bir deyişle de anten kabloları üzerinden veri ileten Broadcast yayınlardır ve çok daha ucuzdurlar.Televizyonların yanında ilave alıcı kutulara ihtiyaç yoktur.Bu yüksek çözünürlüklü yayınlar DVB-C uyumlu televizyonların anten soketleri üzerinden alınırlar.Son yıllarda piyasaya sürülmüş tüm televizyonlarda DVB-C özelliği vardır zaten.Burada haklı olarak aklınıza şöyle bir soru gelebilir.Dijital otel tv sistemleri yerel bir networkten bağımsız hatta tamamen başka bir kablo üzerinden iletim sağlayan sistemler iken,asıl konumuz olan GPON VE ETHERNET arasındaki fark ile ne ilgisi var? İşte GPON’un belkide en büyük farkı da burada ortaya çıkar.Triple play denen bu yöntemle bir RF yani radyo frekans sinyali ile data aynı fiber optik kablo ve pasif optik ayırıcılar üzerinden ışığın farklı dalga boyları kullanılarak iletilir.Bu sayede sahada geleneksel kuaksiyel kablo kullanılarak inşa edilen sistemlerdeki gibi aktif sinyal yükselticilere de gerek yoktur. Her iki veri akışı birbirlerinden bağımsızdır.Data için 1310 ve 1490 nanometre (Tx-Rx) dalga boyu kullanan GPON, video sinyalleri için ise 1550 nanometre dalga boyu kullanır.Aynı optik core üzerinden 3 farklı optik data sinyalinin iletilmesi sizi şaşırttıysa, şaşırmakta acele etmeden önce birde bu şemaya göz atın.Pasif optik network burada 3 değil 5 farklı dalga boyu ile karşımıza çıkıyor.Ayrıca dikkatli bakıldığında GPON ve 10 gigabitlik versiyonu olan 10G GPON’un aynı optik kablo üzerinde ve aynı anda kullanıldığı görülüyor.Bu ise pasif optik network altyapınızın gelecekte yaygınlaşması beklenen 10 yada 40 Gigabit PON versiyonlarıyla uyumlu olduğu anlamına gelirken.Ayrıca bu versiyonların aynı anda bir arada kullanılabileceği anlamını da taşıyor.Örneğin GPON bir ağa sahipsiniz ve aradan geçen yılların ardından 2.5 gigabitlik bant genişliği networkünüzdeki bazı noktalar için yeterli olmamaya başladı.Altyapınızı değiştirmeden sisteme 10 yada 40 gigabitlik bir OLT ve ONT’LER ilave etmeniz yeterli olacaktır.
Şuan Demomuzda çalışır halde gördüğünüz sistem data,kablosuz ağ,yüksek çözünürlüklü televizyon yayınları ile analog ve IP telefonların da aynı fiber optik kablo üzerinden veri akışı sağladığı Triple play bir GPON sistemidir.Ayrıca yine bu sistemde kullanılan televizyon yayınları QAM modülasyonu kullanan DVB-C dijital otel tv sistemidir.
Triple play desteği sayesinde GPON Ethernet ağlardan maliyet ve performans açısından çok üstündür.Klasik Ethernet ağların böyle bir desteği yoktur.Televizyon yayınları kuaksiyel kablolar üzerinden tamamen bağımsız bir sistem olarak iletilir.
GÜVENLİK
Öncelikle fiziksel güvenliğe bir göz atalım. Ethernet ağlarda veri, bakır kablolar üzerinden elektrik sinyalleri olarak iletilirken GPON’da ise fiber optik kablolar üzerinden ışık sinyalleri olarak iletilir.Bu durum GPON ağlarda bulunan tüm noktaların birbirlerinden elektriksel anlamda izole olmaları anlamına gelir.Bir noktada oluşacak yüksek voltaj yada yıldırım düşmesi gibi sorunlar o noktayla sınırlı kalır ve ağın bütünü için risk oluşturmaz.Ayrıca sahada sıcaklık yayan network switch yada rf sinyal yükseltici gibi aktif elektronik aygıtlar barındırmadığı için elektrik arkı dolayısıyla da yangın riskleri yoktur.Fakat bakır altyapılı Ethernet ve televizyon yayın dağıtım sistemlerinde tüm bu riskler her zaman vardır.
VERİ GÜVENLİĞİ
Network sistemlerinde veri güvenliği günümüzde artık bir tercih değil yasal bir zorunluluktur.GPON rakibi olan Ethernet ağlarındaki tüm güvenlik protokollerine sahiptir.Bütün bunlara ek olarak GPON’da uçtan uca 256 bit seviyelerinde gelişmiş bir AES şifreleme sistemi yer alır.Sahada bulunan bir pasif ayırıcıya fiziksel olarak erişilse bile networke sızılamaz.İstenmeyen OLT yada ONT ler izin verilmediği sürece ağa dahil edilemez.GPON güvenlik konusunda 1 değil 2-0 öndedir.
MESAFE
Klasik Ethernet ağlarda veri mesafesi 100 metre ile sınırlıdır.Merkez switch ile kenar switch arasında aktif optik fiber kullanılarak bu sorun aşılabilir.Fakat yinede kenar switch ile uç birimler arasında 100 metrelik sınır kaçınılmazdır.
GPON networkler ise hiçbir aktif tekrarlayıcı olmaksızın 20 kilometrelik bir yarıçapa sahiptir.Bu mesafe yerel bir network için sınırsız olarak kabul edilebilir.Ayrıca GPON’da toplam mesafe 20 kilometredir.Pasif ayırıcıların öncesinde yada sonrasında ayrı ayrı mesafe sınırlaması yoktur.Kullanılan pasif ayırıcıların kapasitelerine göre bu mesafe kısalabilir ama yine de yerel bir ağ için dikkate alınacak seviyelerde değildir.
MALİYET
Klasik bir Ethernet ağı ile GPON’un maliyet açısından karşılaştırılması çok boyutlu bir konudur.Ama yinede teknik konularda bu kadar detay verip maliyet konusunu es geçersek haksızlık etmiş oluruz.Maliyet konusundaki detayların ardından çeşitli proje örnekleriyle konunun daha da iyi anlaşılacağını umuyoruz.
KURULUM MALİYETİ
Bilinenin aksine GPON ağlarda kullanılan fiber optik kablolar cat6 kablolara göre daha uygun fiyatlara sahiptir.Evet yanlış duymadınız 1 metre fiber optik kablo 1 metre cat6 kablodan daha ucuzdur.Bunun nedeni GPON’un 1 core fiber optik kablo kullanmasıdır.Aktif fiber optik sistemlerde bildiğiniz gibi Tx ve Rx ayrı ayrı core yani lifler üzerinden yapılır ve bu tip fiber optik kablolar GPON’da kullanılan kablolara göre daha pahalıdır.Ethernet sistemlerle birlikte de aktif fiber kullanıldığı için ‘’fiber optik kablo pahalıdır’’ gibi bir kanı oluşmuştur ki bu en azından GPON açısından yanlış bir kanıdır.GPON kablo fiyatlarına buradan bir göz atabilirsiniz.Bu noktada maliyet konusu ile doğrudan ilgili olmasada fiber optik kablo ile ilgili şehir efsanesi olmuş bazı noktaları aydınlatmak isteriz.
1-Fiber optik kablolar çok hassas kablolardır!
Fiber optik kabloların çok fazla türü vardır.Evet data centerlar da kullanılan patchcord ları kastediyorsanız doğru haklısınız.Fakat GPON’da kullanılan fiber drop kablolar çelik teller ile güçlendirilmiş 50 yıla varan ömürleriyle cat6 kablolara göre çok daha sağlam ve uzun ömürlüdürler.
2-Fiber optik kablolar hiçbir şekilde bükülmemelidir.
Her fiber optik kablonun farklı açılarda bükülme değerleri vardır.GPON networklerde kullanılan kablolar bükülmeye karşı dirençli ve veri kayıpları çok düşük seviyelerde olan kablolardır.Fakat genel olarak bir fiber optik kabloyu 90 derecelik keskin bir şekilde bükmediğiniz başka bir ifadeyle kırmadığınız sürece sorun yoktur.Bu kendiliğinden yada yanlışlıkla oluşacak bir sorun değildir.Bunu yapmayı özellikle istemeniz gerekir.
3-Fiber optik kablo koparsa yandık!
Bu cümle ise favorimizdir.Aslında korkmanız gereken bir fiber optik kablonun kopması değil aksine cat6 kablosunun kopmasıdır.Cat6 kabloya ek yaparsanız ya hiç çalışmaz yada eskisi gibi stabil çalışmaz.Çoğu durumda tüm kabloyu baştan sona yenilemek zorunda kalırsınız.Fakat GPON fiber optik kablolara birkaç farklı noktadan ek yapabilir yerel networklerdeki mesafeler göz önüne alındığında hiçbir sorun yaşamazsınız.Fiber füzyon cihazınız olmasa bile fast konnektörler kısa vade için sorununuzu çözecektir.Ayrıca son yıllarda füzyon cihazları fiyat açısından uygun seviyelere geldiler.
Peki fiber optik kabloların hiç mi dezavantajı yok?
Fiber optik kablolar ile ilgili aşırı bükme ve aşırı titreşim dışında bilinen bir sorun yoktur.Fakat kablo uçlarında bulunan konnektörleri toz ve sıvı temasından korumanız gerekir kullanılmadıkları sürece korumaları takılı olmalıdır.
Maliyet konusuna kaldığımız yerden devam edelim.GPON’da kullanılan kablonun Ethernet kablolarına göre daha düşük maliyetlerde olduğundan daha önce bahsetmiştik.Ayrıca data, telefon ve televizyon yayınları aynı fiber optik kablo üzerinden kullanıldığı için özellikle triple play çözümlerde kablo sayısı da ciddi oranlarda daha düşüktür.GPON networklerde böyle rahatsız edici kablo yoğunlukları yer almaz.Görsel olarak bir sanat eseri olan ama teknik açıdan çok da bir artısı olmayan bu tür görüntüleride üzgünüz ama GPON‘da göremezsiniz.1000 e yakın clientın bulunduğu bir GPON networkde sistem odasına ulaşması gereken kablo sayısı muhtemelen 20 yi geçmez.Ayrıca Kablo sayısının az olması işçilik maliyetlerinin de düşük olması anlamı taşır.Örneğin bir otel odasına data,kablosuz ağ,televizyon yayınları,IP ve analog telefonların tamamı için sadece sadece tek bir fiber optik kablonun ulaştığını düşünün üstelik bu kablo bir cat6 kablosundan daha düşük maliyetlerde.
GPON’da Sahadaki dağıtım pasif ayırıcılar ile yapıldığından Ethernet sistemine göre daha uygun fiyatlara sahiptir.fakat uç noktalardaki ONT’ler ilave maliyet yükü oluşturur.
BAKIM MALİYETİ
Hangi network uzmanı sahada aktif cihazlar bulunmayan bir network sistemi istemezki.Gerçektende GPON yerel ağlarda sahada neredeyse hiç sorun çıkarmaz.Bir pasif optik ayırıcının kapağı muhtemelen uzun yıllar açılmaz.Uçlarda bulunan ONT ler ise evinizde bulunan bir modem hangi sıklıkla bozuluyorsa en fazla o kadar sorun çıkarabilir.Sistem odası için Ethernet ve GPON açısından şartlar eşittir.Uygun sıcaklıklarda tuttuğunuz sürece her iki sistemde de uzun yıllar sorun çıkarmayacaktır.Ayrıca Özellikle triple play çözümlerinde neredeyse tüm zayıf akım sistemlerinizi tek bir firma yapacağı için her bir sistem için ayrı ayrı bakım maliyetleri ortaya çıkmaz.
ENERJİ VERİMLİLİĞİ
Maalesef enerji verimliliği maliyet hesaplanırken en fazla es geçilen konudur.GPON klasik Ethernet ağlara göre çok daha düşük enerji tüketimine sahiptir.Özellikle triple play başka bir deyişle telefon,data,Wi-Fi ve televizyon yayınlarının aynı fiber optik kablo üzerinden sunulduğu versiyonda verimlilik %50 civarındadır.Bunun nedeni sahada enerji tüketen ve sıcaklık yayan cihazların olmaması ayrıca onları soğutma ihtiyacının da olmamasıdır.Yanlış sistem seçimi yüzünden yıllarca ödenecek enerji bedelleri maliyet açısından göz ardı edilmemelidir.
Peki bütün bunlar göz önüne alındığında GPON gerçektende maliyet ve performans açısından klasik Ethernet ağlara göre avantajlı olabilir mi?
Bu soruya cevap verebilmek için öncelikle GPON’u avantajlı kılan faktörlere bir göz atalım.GPON’u avantajlı kılan 5 ana faktör vardır.
1-Yerel ağın artan kablo mesafesi
2-Sahadaki dağıtımı olumsuz etkileyen sıcaklık,nem,elektromanyetik dalgalar gibi kötü ortam koşulları,
3- Birbirinden bağımsız oda yada fazla sayıda bölünmüş lokasyon
4-Telefon,data,kablosuz ağ ile beraber televizyon yayınlarının da aynı yerel ağda yer alması
5-Fiziksel güvenlik ve veri güvenliği
Yukarıdaki veriler göz önüne alındığında;
Otel,hastane,öğrenci yurdu gibi yerel ağa televizyon yayınlarınında dahil edildiği projeler için GPON gerçektende maliyet,performans,güvenlik yada adına her ne derseniz deyin her anlamda rakipsizdir.Ayrıca bu networkler geniş alanlara yayıldıysa;Örneğin otel ve çevresindeki bungalov yapılar yada ayrı ayrı binalar gibi lokasyonlarda GPON’un avantajları daha da artacaktır.
Üniversite kampüsleri,sanayi siteleri,avm’ler gibi geniş alanlara yayılmış yapılar, kablo mesafeleri ve olumsuz saha şartları göz önüne alındığında GPON için oldukça avantajlıdır.
Okul,iş merkezi,kamu binaları,fiziksel olarak birbirinden bağımsız ofis odalarına sahip şirketler gibi nispeten daha küçük yerel ağlarda GPON yine oldukça avantajlıdır.
Fabrika ve endüstriyel tesisler,özellikle sahadaki sıcaklık,nem ve elektromanyetik dalgalar açısından GPON ağlar için daha uygundur.
Peki Ethernetin avantajlı olduğu yerler yokmu? Elbette var.
Kablo mesafelerinin kısa olduğu fiziksel olarak açık alanlarda Ethernet maliyet açısından daha avantajlıdır.Kafe,restoran,açık ofisler,spor salonları,internet kafeler gibi yerler örnek olarak verilebilir.
Örneğin ofisiniz ortak bir alanda çok sayıda çalışanın olduğu bir yapıdaysa Ethernet daha avantajlıdır.Kısa mesafeli cat6 kablolar ile PC ve IP telefonlara datayı ulaştırıp ortak bir noktaya da bir Access point konumlandırarak daha düşük maliyetlerle ağınızı kurarsınız.
Fakat ofis yapınız ayrı ayrı oda tiplerindeyse ve ortalama 50 ve üzerindeki sayılarda ise kablo,pasif ayırıcılar ve dahili kablosuz ağa sahip ONT leriyle bu kez de GPON maliyet avantajına sahip olacaktır.
Hazırladığımız bu video ile zihninizde bir kıvılcıma sebep olabildiysek ne mutlu bizlere.
Fiberden…