Fiber Optik Babasını Kaybetti (Son Işık Bükücü)

The father of fiber optics“namı diğer fiber optiğin babası Hindistan’lı fizikçi, işadamı ve Sih aktivisti Narinder Singh Kapany 5 Aralık 2020 Cuma günü hayatını kaybetti. 94 yaşındaydı, ABD’de yaşayan Punjab’ın Moga kentinde doğan Kapany, ‘’The man who bent light’’ ışığı büken adam  olarak adlandırıldı ve adına 100’den fazla patenti vardı.

Kapany, ışığın cam elyaflarla bükülebileceğini kanıtladı. 1954’te fiber optik yoluyla görüntü ileten ilk kişiydi ve yüksek hızlı internet teknolojisinin temelini attı.Sadece fiber optiği kurmakla kalmadı, aynı zamanda iş için kendi buluşunu da kullandı.

Optics Technology Incorporation ve Kaptron Incorporation’ı sırasıyla 1960 ve 1973’te kurdu.

Kapany, Agra Üniversitesi’nde okudu ve ardından Londra’daki Imperial College’a taşındı. Doktora derecesini Londra Üniversitesi’nden 1955’te aldı.

Fiber optik dışında lazerler, biyomedikal enstrümantasyon, güneş enerjisi ve kirlilik izleme alanlarında çalıştı.

1998’de ABD Pan-Asya Amerikan Ticaret Odası’ndan, British Royal Academy of Engineering, the Optical Society of America ve American Association for the Advancement of Science gibi sayısız bilim topluluğunun üyesi olan ‘The Excellence 2000 Award’ aldı. .

Kapany aynı zamanda Stanford Üniversitesi, California Üniversitesi’nde farklı kapasitelerde fizik öğretmeniydi. Optoelektronik ve girişimcilik üzerine 100’den fazla bilimsel makale ve dört kitap yayınladı.

Fakat fiber optik ile ilgili 2009 Nobel fizik ödülü tartışmalıda olsa 2018 yılında yılında kaybettiğimiz Charles Kuen Kao’ya verildi.

Charles Kuen Kao, 1960’lı yıllarda Bilgi Çağında yüksek hızlı veri iletişiminin temelini oluşturan camın belirli fiziksel özelliklerini keşfettiği için “father of fiber optic communications” fiber optik iletişimin babası olarak bilinir. Kao’nun öncü çalışmasından önce, cam liflerinin ışık saçılmasından kaynaklanan aşırı yüksek sinyal kaybı nedeniyle bilgi iletkeni olarak uygun olmadığına inanılıyordu. Kao, camı dikkatlice saflaştırarak, minimum sinyal zayıflamasıyla uzun mesafelerde büyük miktarda bilgi taşıyabilecek ince fiber demetleri üretilebileceğini ve bu tür fiberlerin telekomünikasyon için bakır tellerin yerini alabileceğini fark etti.

Tarihte yapılmış buluşlar genel olarak bir isme mal edilmiş olsalarda arka planda mutlaka adını duymadığımız başka isimlerin katkısı büyüktür.İnsanlık için faydaları tartışma götürmez her iki bilim insanımızıda saygıyla anıyoruz.

Fiberden…

Bir yanıt yazın

Close Sepetim
Close Recently Viewed
Close
Close
Kategoriler